2023 - 2024


Honlapra 2024 központi felvételi statisztika.pdf

A PIOK Petőfi Sándor Általános Iskolájában Helytörténeti témahetet tartottunk. 

Az iskolában egy régi hagyományt sikerült feléleszteni azzal, hogy a gyerekek figyelmének középpontjába kerülhetett a lakóhelyük. 

Az ötletgazda, Fábián Tibor tanár úr terveihez szívesen társultak a kollégák, és ezzel egy programokban gazdag projekthetet tudtunk megvalósítani. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink ismerjék meg Pécel múltját, és végigsétálva egy-egy utcán, téren, jussanak eszükbe azok a történetek, ismeretek, amelyeket a hét során mesélünk, megmutatunk nekik. Fábián tanár úr azt is elmondta, hogy ezután a témahét után remélhetjük, hogy a petőfis diákjaink már jobban fogják becsülni azokat az értékeket, amelyekkel Pécelen találkoznak. 

A felső tagozatos gyerekek bemutatták társaiknak Pécel hírességeit: Fésűs Károly, Pannonhalmi Zsuzsa, Lázár Ervin és Karsai Zsigmond életét és munkásságát, a Ráday és a Fáy családot. A gyerekek régi képek segítségével megismerhették Pécel híres villáinak, kastélyainak a rövid történetét vagy éppen azt, hogyan is épült, változott a városunk. Erről árulkodnak azok az írásos és tárgyi emlékek is, amelyeket Fábián tanár úr gyűjtött össze, és állított ki az egyik kisteremben. Ezzel megnyílhatott a mi saját helytörténeti kiállításunk is.  Egy másik napon pedig az iskola apraja-nagyja egy kellemes, tavaszi séta keretében meg is győződhetett arról, hogy amit Tibi bácsi mesélt, az tényleg ott van még, vagy már csak a helyét szemlélhetjük, de mi tudjuk, hogy ott volt. Ilyen például a Szemere Szálló, a mozi, a fürdő vagy az egykori Kifli-tó is. A hét során két kastélyt is meglátogathattunk.  A bezárás ellenére bejutottunk a Ráday-kastélyba, igaz csak korlátozott létszámban, ahol a pedagógusok készültek fel a kastély bemutatására. A másik pedig a Fáy-kastély volt, ahol Nagy-Baranyi Katalin Kollégiumvezető mesélt a tanulóinknak a Fáy családról, a kastélyról, amely ma kollégium, de az auláját mi is megcsodálhattuk. 

A témahét két záróeseménye volt a helytörténeti vetélkedő és a táncház. A vetélkedőt inkább egy vidám hangulatú játéknak tekintettük, ahol a felső tagozatos osztályok csapatai vettek részt. A héten összegyűjtött ismeretekből merítve adhattak számot a tudásukról, hiszen voltak logikai, térképismereti és a kreativitásukat is igénybe vevő feladványok. A zsűrinek is volt dolga bőven, de az elnök személyére felkért Erdős Szabolcs és a zsűri két tagja: Nagy Erzsébet igazgatónő és Rádi Zoltán nyugalmazott igazgató úr is azt mondták, hogy nagyon jól érezték magukat, ahogyan a gyerekek arcáról is ezt olvastuk le. Mindenki győztes volt ezen a délutánon. 

Karsai Zsiga bácsi emlékéhez is hűek maradtunk, hiszen a napot egy fergeteges hangulatú táncházzal zártuk. Kovács Zsuzsanna kollégánk, egykori diákunk tanított néhány alaplépést a néptánc iránt érdeklődőknek, így hamarosan együtt ropta gyermek, szülő és néhány vállalkozó kedvű tanár is.

Mi, petőfisek szeretjük a városunkat, és ezt a lokálpatriotizmust szeretnénk a diákjainknak is átadni, és nagyon örülünk, hogy voltak előttünk is jó példák erre: akár a ma már nyugdíjas kollégáinkra, akár a város történetét kutató könyvszerzőkre vagy honlapszerkesztőkre gondolunk.                                                                                                                                     

Pánczél Tamásné 

Tovább a galériába...

BEIRATKOZÁSI INFORMÁCIÓK

 

Az általános iskolai leendő elsős beiratkozás ideje:

 

2024. április 18-19. 8.00 – 18.00 óráig

PÉCEL  ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETEK A 2024/2025. TANÉVBEN 

 

Kétféle módon jelentkeztethetik gyermeküket az általános iskola első évfolyamára:

 

Ebben az esetben is kötelező a személyes megjelenés a fent megjelölt két nap valamelyikén!

 

Az iskola részéről ezt a módot javasoljuk, mivel meggyorsítja a beiratkozás folyamatát, csökkenti a várakozási időt az intézményben.

 

Ennek lépései:

https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap

Regisztráljon új ideiglenes felhasználóként


Intézmény neve:           Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium Petőfi Sándor Általános Iskolája

Intézmény címe:           2119 Pécel, Petőfi u. 15

Intézmény OM azonosítója: 032378

Intézmény telephely kódja: 004

 

Az elektronikus rögzítést a születési anyakönyvi kivonatban és lakcímkártyában, személyi igazolványban, TAJ kártyán feltüntetett pontos adatokkal szíveskedjenek megtenni (pl. mindkét utónév megadása, …stb.).

 

 

 

          Csak papír alapú jelentkezés

 

Azok esetében, akik nem tudják elvégezni az előzetes jelentkezést a KRÉTA felületén, az intézmény viszi fel az adatokat a rendszerbe.

 

A szülőknek személyesen meg kell jelenniük az intézményben a fent megjelölt időpontban, függetlenül attól, hogy melyik jelentkezési módot választották!

 

Az intézményi személyes beiratkozás során – akár regisztrált, akár nem - be kell mutatni a gyermek eredeti okmányait:

 

Ezután le kell adni a beiratkozási dokumentumokat:

 

A dokumentumok honlapunkon elérhetők, illetve azok számára, akiknek a nyomtatás problémát okoz, a portán adatlap csomagot helyezünk el, ahonnan előre elvihetik.

 

A szülői felügyeleti jog nyilatkozat esetében fontos, hogy közös felügyeleti jog esetén mindkét szülő aláírása (+tanúk) szükséges, ezért ha nem készítik el előre a dokumentumot, akkor mindkét szülőnek jelen kell lennie a beiratkozásnál.

A többi kitöltendő dokumentumnál elegendő az egyik szülő aláírása.

 

Pécel, 2024. március 25.


Hirdetmény 2024_2025..pdf

Ezüst minősítés a tankerületi rajzversenyen

A Dunakeszi Tankerület iskolái számára meghirdetett rajzversenyen Bajzát Nikolett 7.a osztályos tanuló a parafrázis kategóriában ezüst minősítést ért el. Díját a Gödöllői Művészetek Házában vehette át, ahol két héten át megtekinthette az érdeklődő közönség a kiállított munkákat, így Nikié mellett Riba Virág 6.a osztályos tanuló rajzát is. Virág: Csendélet című alkotásával különdíjban részesült.

Felkészítő tanáruk: Szilágyi-Várhelyi Csilla tanárnő, festőművész

Gratulálunk a tanárnőnek és a diákjainak! 

Hebe országos angol csapatverseny - 2024


A Hebe országos angol csapatversenyén vettek részt a 4.b osztályos tanulók. A karácsonyi témakörben megoldandó feladatokat csapataink kiválóan teljesítették: a megszerezhető 100 pontból 99, 97, 95 illetve 88 pontot szereztek. Ez annál is nagyobb dicsőség, mivel a több mint száz résztvevő csapat 90%-a 5., 6., 7. osztályos volt, a petőfiseken kívül elvétve voltak csak negyedikesek.

A résztvevő gyerekek felkészítő tanára István Judit tanítónő volt. Gratulálunk a szép sikerekhez! 

Kompetenciamérési eredményeink
2017 és 2022 között

Kompetenciamérési eredményeink 2017 és 2022 között.pdf
Kompetenciamérési eredmények 2017-2022 között.pdf

Úton a zene


2024.03.06-án iskolánkban a Nemzeti Filharmonikusok ismeretterjesztő kamarakoncertjét hallgathatták meg diákjaink. A program az Úton a zene című pályázat keretében valósult meg. 

A zenészek olyan műsorral készültek, amely egyrészt lekötött „kicsit és nagyot”, másrészt bevonták a diákokat az előadásba, amikor is kiderült, hogy diákjaink remek érzékkel kezelik a ritmust adó hangszereket egyetlen utasítást követően is. A műsor több korszak zenéjébe engedett bepillantást, a „ma zenéjét” pedig már kérés nélkül is énekelték a tanulók. Nagyon jó élmény volt! 


Játékvár plakát 2.pdf
köszönet.pdf

A Lázár Ervin Városi Könyvtárba látogattak el a 2.a osztályos gyerekek.

 A könyvtárlátogatás kiváló alkalom volt arra, hogy a könyvtáros néni felkeltse a gyerekek érdeklődését az olvasólétra iránt. Minden elolvasott könyv és a könyvhöz készített rajz után léphetnek egy-egy fokot a gyerekek ezen a különleges létrán. A könyvtárba való beiratkozáshoz is sokan kedvet kaptak látva a rengeteg érdekes és szép könyvet.

Bendegúz nyelvÉSZ verseny


A Bendegúz Akadémia nyelvÉSZ versenye 25 éve szolgálja az általános iskolás korosztály tehetséggondozását. Iskolánk 2002 óta csatlakozott ehhez a rendkívül színvonalas versenyhez, mivel elkötelezett a saját tanulói körében az ilyen típusú tehetséggondozásnak is. 

A nyelvÉSZ verseny kompetencia alapú, játékos, de gondolkodtató feladataival próbára teszi a gyerekek anyanyelvi tudását, a nyelvünkben való jártasságukat is. 

Idén 16 tanuló nevezett be részben szülői, részben alapítványi támogatással, és közülük tizenegyen jutottak tovább a vármegyei döntőbe. Nagy örömünkre egy tanulónk, az 5.a osztályos Dévai Szabolcs első helyezést ért el. Ő képviselheti iskolánkat és Pest vármegyét az országos döntőben, Szegeden. Szeretettel gratulálunk neki és a felkészítő pedagógusainak: az alsó tagozaton őt tanító Bendáné Ducza Enikő tanítónőnek, felső tagozaton pedig Ézsiás Andrea tanárnőnek. 

A versenynek van még egy kiemelkedő helyezettje, ő Veszeli Kende 8.a osztályos tanulónk, aki 7. helyen végzett a saját kortársai között. A versenyszervezők ezt a helyezést tárgyjutalommal díjazták, és mi is gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Ézsiás Andreának.

                                                                                                                       Pánczél Tamásné 


Dévai Szabolcs

Veszeli Kende

2024. FARSANGI PLAKÁT.pdf

A Bendegúz Akadémia nyelvÉSZ versenyének vármegyei döntőjébe iskolánkból 11 tanuló jutott tovább. A versenyt a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskolában rendezték, ahol tíz felső tagozatos diákunk képviselte az iskolánkat. A verseny utáni szokásos , jó hangulatú kézműveskedés és az eredményekre való izgatott várakozás elmaradt ugyan, de a szervezők ígérete szerint interneten hamarosan megtudhatjuk, hogy bejutott-e valaki az országos döntőbe.  

23-24_felevi_statisztika.pdf

Hálaadás - 2023

A Hálaadásnap amerikai eredetű ünnep ugyan, de a Petőfiben az angol szakos tanárok fontosnak tartják, hogy a diákjaink, különösen az angolt tanuló gyerekek, megismerkedjenek ezzel a hagyománnyal is. November 23-án, csütörtökön összegyűltek a felsős diákok az aulában, és egy nagyon hangulatos, vidám idegen nyelvi délutánt töltöttek el. A feladatok között volt a pulyka(képek) begyűjtése a pulykapontokon, puzzle és rejtvényfejtés. Végül csapatmunkában elkészült egy közös pulykakép is, ahol a gyerekek leírhatták, hogy ők mennyi mindenért hálásak. 

Márton nap - 2023

Márton napján, november 11-én a németet tanuló gyerekek megismerkedhettek Szent Márton legendájával, majd játékos feladatokat, fejtörőket oldottak meg. A foglalkozás végén a maguk készítette lámpásaikkal, a szülők kíséretében felvonultak a Petőfi utca egy rövidebb szakaszán. Az esős idő nem kedvezett a hosszabb sétának, de így is nagyon hangulatos volt a sötétben világító kis lámpásokkal sétáló diáksereg. A Márton-napi hagyományokról a napközis gyerekek is megemlékeztek. Népijátékokat játszottak, „libás” feladatokat oldottak meg, és ügyességi versenyeken vettek részt.

Az 1. és 2. évfolyamos gyerekek Katalinpusztára mentek kirándulni, ahol végigjárták a Gyadai tanösvényt. Az időjárás kicsit elromlott, de a kirándulók jókedve egy cseppet sem.

Állatok világnapja a Petőfi Suliban


Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének napja.

A legenda szerint a szent értett az állatok nyelvén és beszélgetett is velük.  Azt hirdette, hogy szeretnünk és tisztelnünk  kell embertársainkat és  a minket körül vevő élő és élettelen világot.

Iskolánk alsós diákjai állatokról szóló rejtvényekkel, fejtörőkkel, mozgásos vetélkedőkkel emlékeztek meg erről a napról.

A délelőtti órákban összegyűltünk és minden osztály elszavalt egy általuk kedvesnek tartott állatról szóló verset, majd közös éneklés következett.

A dal után a gyerekek megkeresték az osztályuk számára elrejtett feladatokat az udvar számos pontján. Majd minden osztály a tantermében oldotta meg a feladványokat.  A hét folyamán csodás plakátok is készültek az állatokról, amik iskolánk folyosóit díszítik. 

A délután folyamán tanulóink mozgásos ügyességi feladatokban próbálhatták ki rátermettségüket. Volt állatutánzó mozgás, többféle fogójáték, „mókusetetés ”nehezített pályán szlalomozva.

Ez a  nap jó hangulatban, vidám gyerekkacajoktól hangosan telt. 

Tovább a fotókhoz....

A zene világnapja - 2023

A zene világnapjáról iskolánkban minden évben megemlékezünk. Szilágyiné Szalai Zsuzsanna idén is egy izgalmas programmal lepte meg a gyerekeket. E nap alkalmat adott arra, hogy az ének tagozatos diákok mellett a nem tagozatos gyerekek is részesüljenek kiemelkedő zenei élményben. Ezt a remek szórakozást Joób Emese a gödöllői Chopin Zeneiskola koboz- és zongoratanára, ill. Albert Anna Leona a budapesti Zeneművészeti Egyetem harmadéves népiének szakos hallgatója és Albert János népi fúvós hangszeres tanszakon tanuló gödöllői zenész fiatalember biztosította. A program egyszerre volt hangulatos, vidám és népzenei ismereteket is gyarapító zenei rendezvény.

A népmese napja - 2023


Szeptember 30-án,a népmese napján minden évben készülünk valamilyen programmal a gyerekek számára. Idén az alsó tagozatosok voltak abban a kiváltságos helyzetben, hogy a nyugdíjas igazgató bácsi, Rádi Zoltán mesemondását hallgathatták meg. Igaz, ez a nap Benedek Elek születésnapja és a népmese napja, Zoli bácsi mégis egy másik nagy mesemondó, Lázár Ervin A hazudós egér című meséjét olvasta fel a gyerekeknek. Olyan élvezetes stílusban, hogy az aula zengett a gyerekek önfeledt kacajától. Zoli bácsi azt is megkérdezte a gyerekektől, hogy vajon tudják-e, hogyan kötődik Pécelhez Lázár Ervin. Nagy örömére, a gyerekek közül sokan tudták, hogy az író egykor élt Pécelen is, ráadásul éppen a „mi utcánkban”, a Petőfi utcában, közel az iskolánkhoz. 

„Láss csodát!”


A budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján jártunk


A sportok királynőjeként is nevezet sporteseményt, az atlétikai világbajnokságot, 40 éves

fennállása alatt tizenkilencedik alkalommal rendezték meg hazánkban.  A kilenc nap során a

világ szeme ismét Budapestre szegeződött. Több mint 200 nemzet mintegy 2000 atlétája

mutatta meg tehetségét 49 versenyszámban délelőtti és esti program keretében a Nemzeti

Atlétika Központban.

A megnyitó napján, augusztus 19-én délelőtt az osztályunk lehetőséget kapott a Sulihős

program keretében, hogy élőben szurkolhattunk az atlétika szuperhőseinek, és így mi is

részesei lehettünk a csodának.

Izgatottan vártuk az osztály tanulóival együtt ezt a napot. Jó volt újból találkozni és

élményeket megosztani egymással. Azonban az utazás közben az időjárás megtréfált

bennünket. Verőfényes napsütésben indultunk el Pécelről és hatalmas felhőszakadás

közepette érkeztünk meg a központba. A látvány és a jó hangulat, ami fogadott minket,

kárpótolt bennünket.

A későbbi kezdést követően láthattunk selejtezőket és előfutamokat. A legcsodálatosabb

élmény az volt, amikor a különböző versenyszámokban induló magyar sportolókat teli

torokból buzdíthattuk. Élőben láthattuk a hazai sportolók közül Krizsán Xéniát és Nemes

Ritát hétpróbás versenyzőket és Halász Bence kalapácsvetőt. Másnap a tévéközvetítésben

megnézhettük a döntőket, ahol bebizonyosodott, hogy milyen jól teljesítettek az atléták,

hiszen Krizsán Xénia 4. helyezést ért el, Nemes Rita 11. helyezéssel zárt, Halász Bence pedig

bronzérmes lett.

A budapesti világbajnokság mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtott. Ezúton is

szeretnénk gratulálni az atlétikai világbajnokságon résztvevő minden magyar sportolónak.

Szívből kívánom, hogy minél több csodában legyen részünk!

Pergelné Micserics Edit

Suliolimpia 1.forduló

Az alsó tagozatos gyerekek számára minden évben megrendezzük a Suliolimpiát, melynek három fordulója közül az elsőt szeptember végén sikeresen teljesítették a gyerekek. Mindig nagyon várják és lelkesen vesznek részt ezen a programon. A suliolimpia megálmodója és főszervezője Németh Judit tanítónő. Tovább a fotókhoz...

4a - Kisvárda

A 4. a osztályosok az új tanévet is két napos kirándulással kezdték, mert Mikucza Tamás a kisvárdai Aqua Cinema tulajdonosa nagylelkű felajánlásaképpen ingyenesen ellátogathattak a filmparkba, ahol egész nap különleges élményekkel gazdagodhattak: lézerharcoltak, airsoft fegyverrel célba lőttek, sőt kipróbálhatták a Terror című film díszlethajóját.

Az éjszakát is egy csodás helyen, a nyíregyházi Park Hotelben, Mikucza Tamás vendégeiként tölthettük, Másnap a reggeli, tízórai és uzsonna elkészítése után külön busszal a LEGO gyárat látogattuk meg. Kellemes meglepetés volt, hogy játszhattunk is a LEGOkockákkal, és még ajándékokkal is gazdagodtunk. Délután a nyíregyházi Állatparkban jártunk. Felejthetetlen napokat töltöttünk el együtt: az éjszakák, az utazás, a közös élmények igazi közösséggé kovácsoltak minket. Köszönettel tartozunk a szülőknek, akik anyagilag segítettek minket, Mikucza Tamásnak, aki nagylelkű támogatást nyújtott számunkra és a kísérő szülőknek Adrienn, Mónika, Éva és Szilvi néninek , valamint a pedagógusoknak : Edit és Ilike néninek is.


Tovább a fotókhoz.....

PSAI_Tanévkezdési tájék. 2023. aug.pdf