Petőfi 200

Petőfi 200 -
Petőfi nyomában 

Az elmúlt tanév a Petőfi suliban is a Petőfi bicentenárium jegyében telt.

A 4. a osztályosok Pergelné Edit nénivel és Sütőné Ilike nénivel 2023 júniusában a Petőfi 200 iskolai program lezárásaként két napos kiránduláson vettek részt, Petőfi nyomába eredtek Sárospatakon és Tokajban. Bevették a Rákóczi várat, megnézték a Makovecz stílusban épült Művelődés Házat, az Iskolatörténeti kiállítást, a Nagykönyvtár híres könyveit. Tiszaladányban szálltak meg éjszakára, ahol megismerkedtek a kicsi falu nevezetességeivel. Másnap Tokajba vonatoztak, ahol délelőtt a Világörökségi múzeumban szereztek maradandó élményeket. Délutánt a kalandparkban kezdték, majd sétahajóról nézték a Tisza -Bodrog torkolatát, ezután fáradtan, de élményekkel telve vonatoztak haza.

Tovább a fotókhoz...

Petőfi 200 vetélkedő és rajzverseny

A Petőfi bicentenárium alkalmából a Petőfi iskola pedagógusai és diákjai is méltó megemlékezéssel készültek az iskola névadójának tiszteletére.  A tankerületi vetélkedő gondolatát Nagy Erzsébet Igazgató Asszony vetette fel, melyet a tanári közösség hamar felkarolt, és megkezdődött az előkészület, a gondos tervezés és szervezés. Bendáné Ducza Enikő ötlete nyomán egy közös, nagy társasjátékban kezdtünk el gondolkodni. A feladat az volt, hogy a társasjáték mezőin a változatos feladatok megoldásával „Petőfi nyomában” haladjanak a csapatok. 

A vetélkedőre március 30-án délután összesen tizenegy csapat gyűlt össze - a péceli iskolákból: a PIOK általános iskolából, a Szent Erzsébet iskolából és a házigazda Petőfi iskolából, és természetesen a tankerület más intézményeiből, így Turáról, Ikladról és Dunakesziről is érkeztek hozzánk diákok szép számmal. A játékmesteri feladatra Böszörményi Csaba főigazgató urat kértük fel.  A társasjátékban mindenki megmutathatta a felkészültségét, hiszen ismerni kellett Petőfi életrajzát éppúgy, mint a költészetét. A változatos feladatok próbára tették a gyerekek tudását, ügyességét, de mint minden társasjátékban, úgy itt is kedvezhetett a szerencse, hiszen ilyen mezőkre is léphettek a játékosok. A cél előtt kialakult holtversenyben a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola egy ponttal előzte meg a PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola lila színű csapatát.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a játék végén mindenki ajándékkal térhessen haza. A Petőfi nyomában vándorló gyerekek egy útravalóval megtöltött tarisznyát kaptak, melyek a péceli  KreatívTextil műhelyében készültek Kovács Hajnalka szülő jóvoltából. A győztes csapat emellett még egy külön erre az alkalomra készült Petőfi 200 feliratos bögrét is hazavihetett, melyet a Polo 42k néven ismert cég vezetője, Oertel Nándor szülő készített. 

Március 31-én került sor a Portrék Petőfi műveiben című rajzverseny díjkiosztására is, melyet szintén a Petőfi iskola hirdetett meg. Szilágyi-Várhelyi Csilla festőművész, rajztanár és Polák Ildikó rajz szakos kolléganők ötlete alapján küldtük ki a felhívást a péceli iskolák és a Petőfi Sándor nevét viselő tankerületi iskolák számára. Végül a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulóitól és a helyi diákoktól érkeztek pályamunkák, melyeket a zsűri értékelt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a zsűrizésre elfogadta felkérésünket a városunkban élő kerámiaművésznő , Pannonhalmi Zsuzsanna is. 

Tovább a fotókhoz...

                                                                                                               2023.március

A Petőfi 200 jegyében iskolánk új névtáblát kapott. A tábla Szilágyi-Várhelyi Csilla festőművész, rajz szakos tanárnő munkája.
A Petőfi-portrét ábrázoló névtábla felavatására a március 15-i iskolai ünnepségen került sor.